fbpx

Birch & Talesin
tarina

Keski-Suomessa, Karstulan pitäjässä, lepää koivulautapinoja järvien ympäröimässä metsämaisemassa. Lautataapelit ovat nähneet, miten kesä vaihtuu lehdettömäksi syksyksi ja seuranneet, kun orastava ruoho kasvaa lumen alta. Kirpeät pakkaset, piiskaavat sateet ja paahtava helle ovat maalanneet koivulautoihin kiehtovia kuvioita, jotka nyt koristavat kotien, kahviloiden, hotellien ja kauppakeskusten seiniä ympäri Suomea.

Juha-Pekka

Yrittäjä & luontoa arvostava mies, joka lähti miettimään, miten koivulaudat voitaisiin ottaa uudelleen käyttöön ja päätyi valmistamaan sisustuspaneeleita, -esineitä ja kalusteita, joiden kuvioita ei yksikään ihminen olisi pystynyt luomaan. Ei hän itsekään.

Olen Juha-Pekka Lipponen, yrittäjä Birch & Talesin takana. Entinen Pohjanmaan asukki ja nykyisin äitini kotiseudun, Karstulan, tyytyväinen asustaja. Vietin nuoruuteni kesälomat pitkälti täällä Karstulassa ja huomasin jo silloin sahan lautatarhassa makaavat lautataapelit, joita työstettiin huonekaluteollisuutta varten.

Laman aika oli iso isku huonekaluteollisuudelle ja sen seurauksena koivulautojen kysyntä romahti. Saha keskittyi muihin raaka-aineisiin ja valtavat 1990-luvun koivulautataapelit jäivät taivasalle seisomaan. Aloin miettimään, miten noita vanhoja patinoituneita lautoja voisi käyttää ekologisesti hyödyksi.  

 

"Tarkoitukseni on käyttää unohdetut koivulankut, jotka on jo kerran tehty niin, ettei mitään mene hukkaan."

Pohjoisen luonnon maalaamat taideteokset kertovat tarinoita sisustuspaneeleissa ja -esineissä

Ihastuin lautojen pintoihin välittömästi. Niiden kiemurtelevat kuviot, terävät viillot ja struktuuri olivat jotain, mitä en ollut nähnyt missään muualla. Ne olivat kuin muinaisten saagojen sivuille piirrettyjä taruja täynnä mystiikkaa ja mennyttä elämäää. Kuviot olivat paikoillaan, mutta samalla yhtä eläviä kuin nuotiotuli – niitä pystyi katsomaan kyllästymättä. Halusin antaa luonnon muokkaamille laudoille uuden elämän. Nostaa luonnon taideteokset esiin ja tehdä sen niin, ettei mitään mene hukkaan.

Päätin nikkaroida ja paneloida ikääntyneillä laudoilla mökkini saunan. Se onnistui hyvin ja paneelin ulkonäöstä muodostui täysin uniikki. Lopputulos oli erityisen kaunis. Miten voisin hyödyntää lautoja laajemmin, oli kysymys, mitä pyörittelin sen jälkeen vuosia. Halusin valmistaa sisustusmateriaalin, joka voisi tuoda kauneutta ja luonnon maadoittavaa vaikutusta myös muiden tiloihin. Lopulta ajattelin, että nyt on vain lähdettävä kehittämään tuotetta. Kehittelyssä meni puolitoista vuotta, jonka jälkeen Birch & Talesin ensimmäinen sisustuspaneeli Storm Birch oli valmis.

Myöhemmin tummanpuhuvan Storm Brichin rinnalle syntyi kirkas Frost Brich -sisustuspaneeli. Pikkuhiljaa tuotevalikoimamme on laajentunut paneeleista kalusteisiin ja esineisiin. Tuotteet syntyvät aina siitä samasta ajatuksesta: miten voimme käyttää tämänkin palan? Lisäksi toteutamme asiakkaidemme ideoita parhaan kykymme mukaan. Materiaalimme löytyvät aina samasta paikasta, unohdetusta lautatarhasta aivan verstaan läheisyydestä. Niinpä emme käytä koskaan mitään uutta, vaan luomme uutta vanhasta. Se on yrityksemme ydin: ekologisuus, joka ei vaadi luonnolta enää yhtään enempää. Pienimmätkin palaset saavat uuden käyttötarkoituksen. Hyvälaatuiset löytävät paikkansa tuotteista ja mitä ei voida tuotteissa käyttää, menee hakkeeksi, jolla lämmitämme tuotantotilamme.

Toivon jokaisen asiakkaamme kokevan, että hän on saanut jotain ainutlaatuista, sukupolvelta toiselle kestävää ja sellaista kaunista, johon ei koskaan kyllästy. Koivulautojen ainutlaatuinen pinta on pohjoisten voimien luoma taideteos, jonka me vain työstämme seinille ja huoneisiin. Ne jakavat tarinoita vuosikymmenten ajalta jokaiselle, joka niiden eteen pysähtyy. Millaisia tarinoita sinä näet teoksen pinnalla?

Inspiroidu